MEET LINA THOMSGÅRD

MEET LINA THOMSGÅRD

Sorry international customers and friends, this interview with Lina Thomsgård was just too good in in its original language, Swedish, not too post it just as it is.

 

Lina Thomsgård är ena halvan av Sveriges största vetenskapspodd Dumma Människor. Hon har jobbat med Robyn, Bodil Malmsten och Kobra i SVT och varit med och dragit igång initiativ som Rättviseförmedlingen, tekniksatsningen Tekla och Amnestyfestivalen, hon har varit programledare, skrivit i flera tidningar och redaktörat böcker. Hon är dessutom en av grundarna till museet Stockholms Kvinnohistoriska. Hon bor på Södermalm i Stockholm med tre killar varav två är hennes barn
Först, hur är en perfekt sko enligt dig?

- Precis som en perfekt kompis: terränggående. Funkar i olika lägen, stabil, up for whatever och inte så pjåskig. Man måste stå och gå stadigt men helst även kunna springa en kortis till sin buss. Men till detta vill jag, trots att jag är rätt lång, aldrig inte bli några centimeter längre, jag lovar och svär att jag får mer respekt när jag är längst i rummet. Tyvärr har jag ännu inte lärt mig gå snyggt i smala klackar, jag liksom välter åt sidorna? Om man får vara öppet kritiskt så vill jag vara öppet kritisk till skor som smalnat av jättespetsigt där foten är som bredast.


Beskriv din stil!

- Tack gärna. Kvarsittaren Ally Sheedy i Breakfast Club har vuxit upp och lite oväntat fått jobb som råbarkad advokat. Jag tillhör även generationen som aldrig riktigt gjort slut med stilen CK One.


Har du rentav en egen stilfilosofi?

- Naturligtvis har jag en stilfilosofi, allt annat vore barbariskt! Min är en tallriksmodell som lyder ”siden, sammet, trasa, lump”. Om jag ska känna mig som mig själv så måste jag ha lite av varje i helheten. Något uppstyrt gentlemannamässigt i toppkvalitet, något lite tjusigt, något avspänt bekvämt och - viktigt - något skruttigt i facket ”lump”. Det behövs för att jag ska känna mig grundad, att jag inte förställt mig? Hos mig axlas oftast den biten av mitt hår, sju taniga strån som kämpar för livet. I tallriksmodellen är i alla fall skor och väska nyckelspelare för om dom kan täcka upp både toppkvalla, tjusigt och dessutom bekvämt så kan resten bara få vara och det är underbart för en tidspressad småbarnsmor som mig. Ansiktet utåt för att aldrig ha använt ett strykjärn och då ljuger jag inte ens.

Vilken roll spelar skor för din stil?

- Här vill jag dela med mig av ett tips som jag stulit och som förändrar liv. Jo Ellison, moderedaktör på Financial Times och en av väldens stiligaste kvinnor, har sagt att hon klär sig nerifrån. Alltså hon börjar med skorna som bestäms utifrån vad hon ska göra på dagen, och sen får resten av kläderna anpassa sig. Det är en utmärkt och användbar process, särskilt som skor mer än något annat kan ge det där som ”powerdressing” handlar om: att klä sig mäktig när man behöver det. Få saker är en mer påtaglig ryggradsupprätare än en rejäl och stilig sko. Och, vill jag hävda, det blir typ bara ännu snyggare och värdigare med sjaviga kläder till, för den som trivs i sånt? Kliva runt och utstråla att ”här kommer en kvalitetsmänniska som dessutom INTE är fåfäng, så angenämt”! Om jag har möten, ska stå på scenen eller göra något viktigt så börjar jag alltid med skorna och försöker channella min inre Annie Lennox eller CJ Cregg, beroende på tillfälle.


Hur ser din Blankens-historia ut?

- Ja jag har lyckats samla på mig en hel Blankens-orgel vid det här laget. Fyra, snart fem, par Blankens-skor står hemma hos mig, för livets olika skeden. Från de första jag köpte för flera år sen, svarta The Riverside som fortfarande är mina go to-kalasskor så väl som flotta kontorsskor, via dioriga The Milou som gör mig längst i alla rum, och The Ritz som ger den där medelhavsiga gentlemannakänslan jag - nej alla väl? - vill åt, till de senaste vildmarksstövlarna The Alexia som liknar legendariska gummistövlarna från Celine (som jag har! Skryt! Väger 9 kilo stycket och är mer som gymnastik än stövlar!) men The Alexia är sju resor lättare, perfekt terränggående och dessutom lurviga och varma. The Stella är nykomlingarna som införskaffades efter att jag kom hem med ett par prima cowboyboots från loppis i Köpenhamn och min kille sa ”dom där jävlarna slänger jag direkt”. The Stella kommer han aldrig slänga, dom är diamanter i bootsform. Sen har jag weekend-bagen The Martha Travel, den rymmer allt jag behöver plus i nödfall ett av barnen.


Hur tänker du kring mode och hållbarhet?

- Jag köper mindre och mindre av allt ju äldre jag blir - stilsvängarna blir liksom färre och kroppen ser ut som den gör - och ungefär hälften av mina kläder köps second hand, utom underkläder och skor. Har stora blan, 41, så utbudet där är väldigt litet. Men det jag köper får å andra sidan kosta mkt om jag kan lita på kvaliteten. Hur saker tillverkas är något jag vill ha insyn i och lyckligtvis är det faktiskt något vi kan kräva av företagen idag.


Var handlar du helst?

- Jag letar efter kvinnligt ägda och drivna företag. Var vi stoppar våra pengar spelar roll! Och jag tycker om att följa företag bakom kulisserna, och syna dom i sömmarna. Så jag har till exempel varit med - via instagram - på Blankens resor till fabriken i Portugal, utprovningar av nya modeller och packning på lager. Pålitligt och genuint.

Blankens brukar ju uppmana folk att fota sina skor mot vackert golv. Du gillar golv?

- Jag BRINNER för dom! Hade till och med en golvblogg förut som hette Floortanten, där jag la upp bilder från hela världen när jag stod på vackra golv av olika slag, men sen glömde jag lösenordet och sen fick jag barn och hade inte längre tid att stå och titta neråt.


Sista frågan: du har gjort väldigt många olika saker, vad ska du hitta på härnäst?

- Så lite som möjligt är min plan, så länge det är möjligt. Podden går som tåget och jag hoppar på andra små roliga saker när det passar. Men viktigast just nu är faktiskt att inte jobba ihjäl mig som jag gjort de senaste 25 åren. Det finns så mkt annat jag måste lära mig prioritera i livet. Till exempel att hantera ett strykjärn och hitta ro att titta lite neråt igen.